Bijele plombe stomatološka ordinacija Banja Luka

Zubne hitni slučajevi stomatološka ordinacija u Banja Luci: Ova grana stomatologije se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti i oštećenja zuba. Konzervativna stomatologija ima za cilj očuvanje prirodnih zubi što je duže moguće, a njeni postupci su usmjereni na to da se oštećeni zubi saniraju i sačuvaju bez potrebe za njihovim vađenjem. Postupci konzervativne stomatologije obuhvataju popravke karijesa, liječenje pulpe (unutrašnjeg dijela zuba koji sadrži živac i krvne žile), izradu ispuna, restauraciju zuba, izbjeljivanje zuba i druge slične postupke koji imaju za cilj očuvanje prirodnih zubi. Konzervativna stomatologija je bitna i kao preventivna mjera jer pravovremeno otkrivanje i liječenje oštećenja zuba može spriječiti daljnje probleme i potrebu za složenijim tretmanima u budućnosti. Otkrij još više informacije u stomatoloska ordinacija Banja Luka.

Poboljšano oralno zdravlje: Jednom kada se zubni implantati integrišu sa vašom viličnom kosti, pružiće dovoljno stimulacije da spreči gubitak kosti. Održavanje pravilne strukture čeljusne kosti je važno jer zadržava prirodan oblik vašeg lica i pomaže u držanju preostalih zuba na mjestu. Također, zubni implantati se ne oslanjaju na druge zube da drže nadomjestak na mjestu kao što to čine djelomične proteze i mostovi. Ovaj dodatni stres dovodi te zube u veći rizik od karijesa i infekcije. Iako zubni implantati ne zahtijevaju posebno održavanje osim redovnog četkanja zuba i zubnog konca, proteze se moraju redovno skidati i čistiti. Ovo možda neće smetati drugima, ali nekim pacijentima može biti nezgodno.

Ne samo da je loše za vaše zdravlje, pušenje je jedan od najgorih prestupnika kada je u pitanju bojenje zuba. Duvan uzrokuje smeđe mrlje koje prodiru u žljebove i rupice zubne cakline. Mrlje od duhana može biti teško ukloniti samo četkanjem. Što duže pušite, mrlje se učvršćuju. Pušenje takođe uzrokuje loš zadah i gingivitis (bolest desni) i povećava rizik od većine vrsta raka.

Odbacite dudu do 2 ili 3 godine: Postoji mnogo dobrih razloga da djetetu dozvolite da koristi dudu, ali dugoročno može uticati na to kako mu se zubi slažu. Takođe može promijeniti oblik usta. Razgovarajte sa svojim doktorom ako i dalje koristi dudu nakon 3 godine. Zakažite prvi stomatološki pregled vašeg djeteta prije njegovog prvog rođendana ili nakon što mu se pojavi prvi mliječni zub , šta god prije dođe. Ova posjeta je kao posjeta vašem pedijatru za dobro dijete. Kako djeca odrastaju, njihove navike oralne higijene trebaju rasti s njima. Djeca imaju sve svoje mliječne zube do 3 godine. To se nazivaju mliječni zubi. Mliječni zubi počinju da ispadaju oko 6. godine; tada počinju da izbijaju stalni ili odrasli zubi. Praznine između mlečnih zuba su normalne. Prave mjesta za trajne zube. Većina trajnih zuba dolazi do 13. godine.

“Intrinzično izbjeljivanje” se odnosi na izbjeljivanje dentina, ili unutrašnjeg dijela zuba, koji upija gel vodonik peroksida (koji se također naziva gel za izbjeljivanje ili izbjeljivač) i postaje svjetliji. Kada se peroksid koristi za izbjeljivanje zuba, on proizvodi slobodne radikale koji se potom vežu za najtamnije pigmente u prostorima između čunjeva cakline. Slobodni radikali fizički skupljaju molekule pigmenta, što smanjuje tamnost pigmenta. Osim toga, smanjenje pigmenta znači da i oni reflektiraju manje svjetla.

Postoji toliko dobrih razloga da očuvate zube i desni vaše porodice zdravim. Njihovi blistavi osmesi. Mogućnost žvakanja za dobru ishranu. Izbjegavanje zubobolje i neugodnosti. Nova istraživanja sugeriraju da bolest desni može dovesti do drugih problema u tijelu, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti. Zapravo, većina stručnjaka se slaže da se gotovo svaki karijes i većina bolesti desni mogu spriječiti dobrom oralnom higijenom. Govorimo o tome da svaki dan odvojite nekoliko minuta za četkanje i čišćenje koncem. To nije puno zauzvrat za doživotne zdrave zube i desni.

To podrazumijeva ugradnju 2-4 implanta te nakon toga period mirovanja od tri do četiri mjeseca, dok implanti ne srastu sa viličnom kosti. Nakon toga se na implante stave lokatori te se izrađuje zubna proteza sa prstenovima, koji se kače na te lokatore. Kod totalne bezubosti, kad pacijent nema nijedan zub, da bi se napravio most na implantima, potrebna je ugradnja 6-8 implanata. Sam proces ugradnje implanata možemo podijeliti u nekoliko faza: Prvi dolazak podrazumijeva stomatološki pregled i analizu ortopan snimka. Ako se pacijent odluči da uđe u proceduru ugradnje implanata, upućuje se na snimanje 3D ortopana, da bi se izmjerila širina i gustina kosti u određenoj regiji. Pročitaj još više informacije na https://drcavic.com/.